Semakan Status BKP

Semakan Status BKP : Cara Semak Status Lulus Atau Tidak BKP (Bantuan Kehilangan Pendapatan BKP)

Spread the love

Cara Melakukan Semakan Status BKP

Ekoran daripada wabak covid-19,ramai rakyat yang terkesan dari segi ekonomi.Hal demikian banyak menyebabkan peniaga tidak boleh untuk berniaga,ramai pekerja swasta terpaksa diberhentikan atau diberi cuti tanpa gaji akibat daripada perlaksanaan PKP oleh Kerajaan Malaysia.

Berdasar rekod yang ada pada KWSP & PERKESO, ada sejumlah lebih 1 juta yang mengalami kejatuhan dan kehilangan pendapatan. Kerajaan Malaysia melihat masalah ini adalah sesuatu yang serius tampil dengan pelaksaan bantuan seperti ini yang akan diagihkan terus kepada anda bermula hari ini.

Pembayaran akan terus masuk dalam akaun bank anda. Bagi yang tiada akaun bank,jangan risau kerana kerajaan akan tetap membayar dengan kaedah yang akan kami kongsikan di bawah :

Cara Semak Status Lulus Atau Tidak BKP (Bantuan Kehilangan Pendapatan BKP)

Kepada anda yang mahu menyemak samada anda lulus atau tidak dan senarai penerima, anda boleh buat sekarang semakan status kelulusan bkp secara online di portal rasmi lembaga hasil dalam negeri LHDN, https://bkp.hasil.gov.my (LOGIN MASUK SEKARANG)

Kepada mana-mana daripada anda yang layak selepas semak status online melalui link pautan di atas, bantuan RM500 diberikan kepada anda secara one-off bermula hari ini.

Baca juga : Semakan BKSS 6.0

Panduan Daftar BKP

Untuk makluman ini anda sama sekali tidak perlu mohon, daftar ataupun hantar borang permohonan bkp 2021. KELULUSAN ADALAH AUTOMATIK

Semak Syarat Kelayakan BKP

Nama anda yang telah pun didaftarkan dan berada dalam rekod kwsp dan perkeso mempunyai bukti yang anda sudah kehilangan pendapatan da pengurangan pendapatan.

Berdasar rekod ada lebih sejuta yang mengalami masalah ini. Kini, kerajaan akan terus bantu anda dengan bayaran bantuan RM500 ini.

Tarikh Bayaran BKP Dan Cara Bayaran

Bermula hari ini 26 Oktober 2021 yang mana bila bayaran bkp duit masuk ke akaun anda samada Maybank RHB CIMB Public Bank Bank Islam Hong Leong Bank Muamalat Public Bank ataupun pembayaran Ambank Bank Simpanan Nasional BSN bermula pagi ini. Ada juga yang telah dapat tengah malam tadi.

Pembayaran akan terus dilakukan ke akaun bankMaybank RHB CIMB Public Bank Bank Islam Hong Leong Bank Muamalat Public Bank Ambank Bank Simpanan Nasional BSN anda berdasar rekod yang ada dalam sistem pengkalan data kerajaan seperti BPR / BKC / GKP sebelum ini.

(i) Kredit Ke Akaun bank

  • Berdasarkan rekod bank anda yang tersimpan di GKP / BKC / BPR bayaran akan dibuat terus ke akaun bank anda

(ii) Yang Tiada Akaun, Tunai di Kaunter BSN

  • Jangan risau, anda boleh bawa bukti kelulusan yang anda terima bantuan ini untuk di bawa ke kaunter BSn untuk proses tunai di kaunter BSN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *