Semakan Mengundi

Semakan Mengundi : Check Tempat Mengundi

Spread the love

Semakan Mengundi

Desas-desus pilihanraya umum untuk diadakan dalam masa terdekat semakin bertiup kencang. Pilihanraya umum ini adalah satu proses yang amat penting bagi sebuah negara demokrasi untuk membentuk sebuah kerajaan yang bakal menentukan halatuju negara. Namun, sudahkah anda melaksanakan persediaan sebagai warganegara yang bertanggungjawab untuk berpartisipasi di dalam proses ini? Sudahkah anda mendaftar nama sebagai pemilih? Jika sudah, adakah anda sudah melakukan semakan terhadap permohonan anda sebagai pemilih?

Di bawah ini, kongsikan bersama cara bagaimana untuk anda membuat semakan untuk daftar pemilih termasuk cara semak nama mengundi secara online ataupun melalui sms.

1. Anda layari laman web semakan daftar pemilih SPR di link ini : https://mysprsemak.spr.gov.my/semakan/daftarPemilih

2. Masukkan nombor kad pengenalan anda mengikut format yang tertera di atas ruangan untuk mengisi nombor kad pengenalan.

3. Masukkan Captcha Aksara dengan betul seperti dipamerkan di bahagian sebelah untuk tujuan keselamatan cyber dari pihak SPR.

4. Akhir sekali, tekan butang ‘SEMAK’.

PERKARAPAUTANNYA
Semakan daftar pemilih suruhanjaya pilihan raya malaysiahttps://pengundi.spr.gov.my

Di dalam portal rasmi SPR ini banyak perkara yang boleh dilakukan termasuklah melakukan pendaftaran secara online sebagai pengundi baru, semakan daftar pengundi & pemilih, tempat undi dan juga proses penukaran alamat.

Cara Daftar Mengundi Online

Cara daftar mengundi online ini mudah sahaja. Sebagai pengundi / pemilih, samada anda tinggal di Sabah, Sarawak, Labuan, Kedah, Perak, Perlis, Terengganu, Kelantan, Labuan, Putrajaya, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur KL, Pulau Pinang Penang,, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, atau Pahang, and boleh register melalui link pautan myspr semakan ini : https://mysprdaftar.spr.gov.my/daftar

Walaubagaimanapun sebelum itu, pastikan anda sudah lakukan pendaftaran pemilih yang mana kami akan tunjukkan dan kongsikan caranya seperti bawah ini :

  1. Kerajaan baru sahaja meluluskan satu undang-undang suruhanjaya pilihan raya malaysia yang membolehkan anak-anak yang berumur 18 tahun dan ke atas, layak untuk semakan mengundi. YA, Mereka yang layak mendaftar sebagai Pengundi sudah semakin bertambah
  2. Ini bakal menyebabkan jumlah pengundi berdaftar di Malaysia semakin melonjak tinggi. Tambahan pula, pilihanraya umum yang akan datang sudah tidak lama lagi.
  3. Menyedari jumlah yang naik mendadak itu, lantas telah menyediakan satu portal rasmi suruhanjaya pilihan raya malaysia yang memboleh anda semua daftar pengundi secara online dan sekaligus melakukan juga semakan pemilih termasuk semak kawasan mengundi
  4. Portal rasmi ini menyediakan kemudahan semakan daftar pemilih secara online jika anda benar-benar mahu menggunakan kuasa mengundi anda memilih pemimpin dan kerajaan untuk tempoh 5 tahun yang akan datang pada pru15
  5. Dengan menggunakan sistem semakan daftar pemilih online ini, anda tidak perlu bersusah payah untuk mendaftar sebagai pemilih di Malaysia.
  6. Semuanya boleh dilakukan dengan cara mendaftar mengundi melalui portal rasmi tersebut secara online

Cara Tukar Tempat Mengundi Online 2022

  1. Jikalau anda mahu tukar lokasi mengundi sepertimana yang tercatit pada kad pengenalan anda mudah sahaja.
  2. Anda perlu terus pergi ke mana mana cawangan suruhanjaya pilihan raya malaysia atau pejabat pilihan raya negeri yang berdekatan dengan anda. Ini kerana ada borang yang perlu anda isi dan lengkapkan. Kakitangan yang bertugas akan membantu anda. Jangan risau.
PERKARABUTIRANNYA
my spr daftar semak Semak Daftar Mengundi Onlinehttps://mysprdaftar.spr.gov.my daftar semak
Semakan spr pilihan raya secara SMS(i) Taip: SPR<jarak>SEMAK<jarak>Nombor kad pengenalan
(Contoh 800513064098) dan hantarkan ke 15888
(ii) Taip SPR<jarak>800513064098 dan hantarkan ke 15888

Cara Semak Tempat Mengundi 2022

Anda sekarang boleh semak dan check tempat mengundi semasa waktu pru15 kelak samada di Sabah Sarawak Labuan Perak Kedah Selangor Kuala Lumpur KL Pulau Pinang Perlis Kelantan terengganu Pahang Johor Melaka Putrajaya Johor Negeri Sembilan mengikut parlimen & dun masing-masing.

1) Cara Semakan Myspr Daftar Semak Undi Online

Mudah sahaja untuk cek tempat mengundi online melalui link pautan di jadual atas, hanya masukkan nombor kad pengenalan atau ‘ malaysian ic number checker ‘ anda melalui pautan di bawah ini dan tekan butang SEMAK, akan terpapar hasil lokasi anda membuang undi.

2) Cara Semak Daftar Mengundi SPR Melalui Sms

Hantar pesanan ringkas anda ke nombor yang tersenarai di bawah ini untuk mendapatkan lokasi mengundi terus di telefon bimbit anda. Caranya:

  • Taip SPR SEMAK<jarak>nombor kad pengenalan anda dan hantarkan ke nombor 15888
  • Dan setiap mesej yang anda terima daripada suruhanjaya pilihan raya malaysia anda hanya dikenakan caj harga serendah 20 sen sahaja

3) Cara Semakan Pengundi Melalui Aplikasi

Boleh download aplikasi semak spr malaysia samada melalui aplikasi Google Play Store atau Apple Store masing-masing. Ada di sana.

4) Semakan Daftar Pemilih SPR Dengan Nombor Telefon

Ataupun anda boleh juga telefon terus ke pejabat dan kakitangan suruhanjaya pilihan raya malaysia yang bertugas akan melayan pertanyaan anda.

PERKARABUTIRANNYA
Nombor telefon bahagian Pilihan Raya di Malaysia03-88927018

Daftar Myspr Semakan

Jangan lupa jalankan tanggungjawab anda sebagai warganegara yang bertanggungjawab untuk memilih barisan pemimpin yang boleh memimpin negara dengan baik. Silap pilihan anda, maka rosaklah negara. Jadi gunakan keistimewaan dan kelebihan ini untuk daftar spr online dan buat semakan tempat pengundi. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja. Satu undi cukup penting. Dengan kekurangan satu undi daripada anda bakal menyebabkan calon yang anda inginkan kalah atau menang.

P/S : Jangan lupa bawa bersama kad pengenalan anda untuk tujuan pengesahan pegawai yang bertugas bagi melayakkan anda membuang undi pada hari pengundian.

Untuk menjadi yang terawal mendapat info berkenaan pengumuman dan bantuan kerajaan, sila join channel telegram disini: https://t.me/rumahlejen

Baca juga artikel berkenaan : Semakan Penuh Bantuan Kerajaan

Kategori : Check MyBKM Hasil

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *