Rayuan iLindung KWSP

Rayuan iLindung KWSP

Spread the love

Rayuan iLindung KWSP

KWSP akan melancarkan kemudahan i-Lindung sebagai satu kemudahan yang akan dilancarkan untuk bakal pesara. I-Lindung adalah skim yang membenarkan pengeluaran dari Akaun 2 untuk membuat pembelian insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP. Perkara itu dinyatakan di dalam Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021, pada 23 November 2021 oleh Pengerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Ahmad Badri Mohd Zahir.

Persidangan dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu berlangsung selama 2 hari.

Mengenai persidangan itu, Ahmad Badri berkata, ISWC tahun ini bertujuan untuk mengetengahkan pelbagai aspek isu ketaksamaan global.

“Bersama-sama, kami percaya rangka kerja perlindungan sosial lebih baik boleh membantu kami dalam meminimumkan, jika tidak membasmi, kesan negatifnya kepada manusia,” kata beliau.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dalam ucapan awalnya berkata, antara perkara paling membimbangkan akibat pandemik ini ialah peningkatan isu ketaksamaan.

“Isu ketaksamaan ini wujud awal sebelum berlakunya pandemik. Walaupun banyak negara cuba mengurangkan impak COVID-19 dengan menggerakkan pelbagai sumber secara intensif dan berjangka pendek, usaha ini untuk sementara waktu dan tidak memberikan penyelesaian jangka panjang yang berupaya memelihara hayat dan kehidupan masyarakat.

“Oleh itu, ISWC tahun ini dinaik taraf, menyaksikan penganjur yang juga kuasa berpengaruh dalam negara, berkumpul bersama-sama barisan penceramah yang ternama bagi menyelami isu berkaitan ketaksamaan, termasuk dari aspek ekonomi, penjagaan kesihatan, dan pendidikan,” katanya.

ISWC 2021 selama dua hari itu dianjurkan bersama oleh KWSP, Kementerian Kewangan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan Pejabat Perdana Menteri, dan Persatuan Keselamatan Sosial Antarabangsa.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dijadual menutup persidangan itu esok.

Kategori : Rayuan iLindung KWSP

Bacaan lain-lain : Cara Mohon i-Lindung KWSP

APA ITU i-LINDUNG

i-Lindung adalah skim yang membenarkan pengeluaran dari Akaun 2 untuk membuat pembelian insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP untuk kemudahan bagi bakal pesara.

CARA BUAT PERMOHONAN ONLINE i-LINDUNG KWSP

[NOTA] UNTUK MAKLUMAN, KEMUDAHAN PERMOHONAN ONLINE INI MASIH BELUM LAGI DILANCARKAN. ANGGARAN DIBUKA PADA SUKU PERTAMA 2022. PIHAK KAMI AKAN KEMASKINI MAKLUMAT DIDALAM INI APABILA KEMUDAHAN INI DIBUKA.

Maklumat akan dihebahkan di laman rasmi KWSP di pautan ini : https://www.kwsp.gov.my/home

CARA SEMAK STATUS KELULUSAN i-LINDUNG KWSP

[NOTA]MASIH BELUM DI BUKA. PIHAK KAMI AKAN KEMASKINI MAKLUMAT DI DALAM INI APABILA MULA DIBUKA DAN DILANCARKAN.

RAYUAN i-LINDUNG KWSP

[NOTA]MASIH BELUM DI BUKA. PIHAK KAMI AKAN KEMASKINI MAKLUMAT DI DALAM INI APABILA MULA DIBUKA DAN DILANCARKAN.

 JADI YANG TERAWAL DAPATKAN INFO SEMAKAN STATUS i-LINDUNG KWSP DENGAN SERTAI CHANNEL TELEGRAM RASMI KAMI DI SINI : https://t.me/rumahlejen

Apakah i-Lindung KWSP?

i-Lindung KWSP adalah adalah skim yang membenarkan pengeluaran dari Akaun 2 KWSP untuk membuat pembelian insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP untuk kemudahan bagi bakal pesara.

Bagaimana cara buat permohonan i-Lindung?

Tuan/Puan boleh mula membuat permohonan apabila kemudahan ini dibuka. Untuk lebih jelas sila ke artikel ini.

Bagaimana nak buat semakan status kelulusan i-Lindung?

Anda boleh mula membuat semakan apabila permohonan dibuat. Boleh ke artikel ini untuk panduan lengkap cara check status.

Untuk menjadi yang terawal mendapat info berkenaan bantuan kerajaan ini sila join channel telegram disini: https://t.me/rumahlejen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *