Cara Daftar BKM

Cara Daftar BKM Hasil Gov My

Spread the love

Cara Daftar BKM

Pada 29 Oktober 2021, Menteri Kewangan Malaysia YB Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz telah membentangkan Bajet 2022. Beliau telah mengumumkan bahawa pihak kerajaan telah memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) menerusi pembentangan Belanjawan 2022 dengan bantuan tunai tertinggi iaitu sebanyak RM2,000 bagi mengurangkan bebanan rakyat yang terkesan akibat wabak Covid19 yang telah melanda seluruh dunia buat masa ini.

Beliau juga berkata BKM dengan peruntukan sebanyak RM8.2 bilion, bakal memanfaatkan kira-kira 9.6 juta penerima yang akan membabitkan isi rumah mempunyai tiga anak dan lebih, selain purata pendapatan bulanan di bawah RM2,500 sebulan.

“Bantuan kali ini adalah yang tertinggi berbanding sebelum ini di mana Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) hanya memperuntukkan sebanyak RM1,800.

“Bantuan tunai langsung itu ditambah baik dengan memperkenalkan BKM untuk memberi lebih tumpuan kepada mereka yang terkesan,” katanya ketika membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat sebentar tadi. Di bawah ini kami akan kongsikan kepada anda serba sedikit tentang Bantuan Keluarga Malaysia.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA BKM HASIL GOV MY

Bantuan Keluarga Malaysia atau singkatannya BKM telah diumumkan melalui Belanjawan 2022 dan bantuan ini adalah bantuan tunai ini ditambah baik berbanding bantuan kewangan sebelum ini agar bantuan ini boleh merangkumi lebih ramai penerima yang layak. Sebelum ini bantuan ini dikenali sebagai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

Berikut adalah penerangan tentang BKM :

Permohonan BKM 2022

CARA DAFTAR PERMOHONAN BANTUAN KELUARGA MALAYSIA BKM 2022

Buat masa ini masih lagi belum diberitahu. Pihak kami akan kongsikan apabila sudah rasmi BKM dibuka untuk permohonan baru.

CARA SEMAKAN STATUS KELULUSAN BKM 2022

[Akan dikemaskini apabila diumumkan secara rasmi] Buat sementara ini masih lagi BPR.

Apakah Bantuan Keluarga Malaysia BKM?
Bantuan Keluarga Malaysia atau singkatannya BKM adalah adalah bantuan tunai ini ditambah baik berbanding bantuan kewangan sebelum ini agar bantuan ini boleh merangkumi lebih ramai penerima yang layak. Sebelum ini bantuan ini dikenali sebagai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

Cara mohon Bantuan Keluarga Malaysia BKM?
Masih lagi belum dibuka.

Berapakah Jumlah Bantuan Keluarga Malaysia BKM?
RM2000 untuk mereka yang kategori Isi Rumah berpendapatan bawah RM2500 dan mempunyai lebih 3 orang anak.

Sumber rujukan adalah di portal rasmi MOF di pautan ini : https://budget.mof.gov.my/2022/.

Kategori : Cara Daftar BKM

Baca juga : BKM Hasil

 JADI YANG TERAWAL DAPATKAN INFO BKM 2022 DENGAN SERTAI CHANNEL TELEGRAM RASMI KAMI DI SINI : https://t.me/rumahlejen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *